Дитячі майданчики в Сєвєродонецьку

Дитячі майданчики в Сєвєродонецьку

У Сєвєродонецьку в рамках проекту «Внутрішня політика» громадські активісти обговорили стан дитячих майданчиків у дворах і зелених зонах міста.

«Якщо хтось стежить за моїми публікаціями у Facebook, то я з травня місяця підіймала питання про стан наших дитячих майданчиків і їх безпеки в нашому місті, - повідомила активіст Валентина Агафонова, - 27 грудня (ми це фіксували, фотографії є ​​і акти складені), незважаючи на люті морози, в місті поставили три привабливих дитячих майданчики вартістю 1 млн 200 тисяч гривень. Вони до сьогоднішнього дня не передані нікому на баланс. Майданчики були закуплені за гроші платників податків. Хотіли швидко освоїти гроші і заробити перед Новим роком чиновники і ті люди, від яких це залежало, і зробили все бездумно».

Валентина Агафонова розповіла про майданчик у дворі будинку по вулиці Гагаріна 104: «Як їх встановлювали? Якщо, навіть, зараз пройтися і подивитися: викопали сміття – воно так і залишилося, встановили стійки, але не повісили досі гойдалки. Притому ніде не повісили: ні в парку, ні на вулиці Космонавтів. Оплачуючи послуги керуючої компанії, ми платимо за їх утримання, воно входить у тариф. Мені сказали, що ці майданчики не беруть на баланс з тієї причини, що коли їх бетонували, по-перше це був мороз, і забетонували всього на 20 см, коли повісили конструкцію гойдалки, то діти розгойдувалися разом з усією конструкцією. Це загрожувало тим, що вона впаде. Але ніхто до сьогоднішнього дня не написав претензію до тих, хто отримав за це гроші. Чекають, коли закінчиться термін гарантії. Кожен підрядник, виконуючи роботу, дає гарантію і відповідає, якщо щось трапилося в термін гарантії, він повинен за власні кошти все це виправити. Майданчики – одне з місць підвищеної небезпеки в нашому місті. Відповідально про це заявляю».

«У міському парку встановили великий майданчик. Якщо ви все прийдете і подивитеся,як він взагалі встановлений, його потрібно огородити якоюсь стрічкою в периметрі і сказати дітям не підходити. Тому що територія з самого початку не була підготовлена, - поділився Олексій Малеванець, голова Громадської ради при Сєвєродонецькій міськраді, - Абсолютно безладний підхід - поставити, відкрити, стрічку перерізати. Майданчики - це проблема для міста. Добре що поки ще нічого не сталося».

Валентина Агафонова звернула увагу на відсутність стратегії з розвитку даних місць відпочинку: «Ні концепції, немає стратегії. Ніякий аналіз не робиться, скільки дітей у цьому мікрорайоні проживає, який вік. У нас майданчики, на яких можуть перебувати діти 3-7 років, і потім відразу воркаут, де вік від 12 і вище, а іншим що робити?»

 «Хочеться якихось зрозумілих методик рішення, які можуть бути, - зазначила Неллі Ібрагімова, представник організації «ТУМБЛЕР», - Я думаю, що можна застосовувати різні рівні самоорганізації населення: збирати жителів дворів, мікрорайону, і питати у них, чого ж вони хочуть насправді. Наприклад, як у нас було в Золотому. Ми збирали дітей і питали, яка дитячий майданчик вашої мрії. І вони в перебігу двох днів малювали, було дуже багато об'єктів, і не в наших силах було задовольнити всі їхні потреби, але якісь основні об'єкти ми взяли. І там була ще скелелазна стінка і вуличний кінотеатр. І вуличний кінотеатр - це не дитячий простір, але тепер жителі цього мікрорайону збираються щовечора разом з дітьми і без дітей, дивляться фільми, мультики, і таким чином проводять час. Це створення вуличного дискусійного простору, і окремо скелелазна стінка, де діти можуть розвивати якісь свої фізичні якості та виплеснути всю енергію. І у пенсіонерів, в першу чергу, потрібно питати, а що ви хочете на цьому майданчику? Тут завдання, напевно, брати різні вікові групи і комплексно продумувати, як буде виглядати двір. Тобто, це не тільки дитячий простір. У нас у дворі живуть не тільки діти. Думаю, це найоптимальніший конструктивний варіант».

В ході зустрічі учасники прийшли до висновку, що місту необхідна громадська комісія, яка перевірить стан дитячих майданчиків на безпеку. А також необхідно розробити план для жителів двору, які хочуть облаштувати свою територію, який може включати соцопитування, каталог готових пропозицій щодо облаштування двору, зразок написання проекту для подачі на «Громадський бюджет».

Зустріч організована Луганським прес-клубом за підтримки «City Hub». Медійна підтримка надана організацією «Медіапростір Україна».

Схожі статті:

НовиниВ Сєвєродонецьку обговорили проблеми зелених зон

НовиниДецентралізація на Луганщині

НовиниДискусія «Бізнес в Сєвєродонецьку»