Дискусія «Бізнес в Сєвєродонецьку»

Дискусія «Бізнес в Сєвєродонецьку»

Дискусія «Бізнес в Сєвєродонецьку» зібрала підприємців, активну молодь міста, представників місцевого самоврядування. В ході зустрічі обговорили економічний розвиток міста, розвиток підприємництва, можливості для молоді в бізнес-проектах, роботу підприємців в плані благоустрою міста.

"Раніше в Сєвєродонецьку було містоутворююче підприємство - це" Азот ". На жаль, воно, як мінімум, років вісім, не є містоутворюючим підприємством, - поділився Ігор Слєсарєв, перший заступник міського голови Сєвєродонецька, - Зараз найбільший платник податків у місті - військова частина. І більше економіка нашого міста, його економічний розвиток залежить від малого і середнього бізнесу. І звичайно, з боку міської влади повинні проводитися певні заходи для того, щоб, як мінімум, не заважати, а як максимум, допомагати розвитку малого і середнього бізнесу. На жаль, наше місто вже третій рік потопає в політичній кризі. У нас політичне протистояння в стінах міської ради, яке призводить в тому числі і до погіршення середовища для економічного розвитку нашого міста. У нас йде перевиконання в дохідній частині. У нас достатньо коштів у міській казні, для того, щоб використовувати їх для благоустрою міста, для розвитку, створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього бізнесу, але, на жаль, у нас тільки на паперах приймаються певні програми, які повинні бути спрямовані на розвиток малого і середнього бізнесу, за фактом гроші з міського бюджету не виділяються. Поки ніякої підтримки бізнес не отримує. Низький уклін нашим підприємцям, які в таких умовах продовжують працювати».

«Коли місто висить на одному підприємстві, це неправильно. Це як ніжка столу, трохи хитнулася, і все впало. І те, що зараз в місті, в основному, малий і середній бізнес працює - це плюс. І наше завдання, і міської влади, і ради підприємців, і тих людей, які займаються бізнесом, завдання - якомога більше людей залучити займатися бізнесом, - зазначив Михайло Івонін, керівник ради підприємців при Луганській облдержадміністрації, - для цього я створював цей простір ( Грінтаун - прим.ред), для цього проводимо тут такі зустрічі. Ми готові сприяти розвитку малого і середнього бізнесу. Суть в тому, що будь-який підприємець, він так чи інакше - більш вільна людина, ніж бюджетник, працівник сєверодонецького «азоту» або більш великого підприємства, тому що йому щодня доводиться приймати якісь рішення самостійно, як робити, що робити, як вести свій бізнес, як побудувати власне життя. Тому я вважаю, чим більше у нас буде підприємців з молоді, тим менше у нас буде політичних криз в міській раді. І для міської влади: я завжди говорив і буду повторювати, що багато речей, які у нас приводять до кризи в місті, вони кризові тільки з тієї причини, що туди не допускають бізнес. Наприклад, опалення в школах. Я не розумію, чому за останні 5-6 років міська влада не кинула клич про будівництво індивідуальних котелень біля кожної школи, адже будь-який підприємець міг побудувати котельню і опалювати окремо школу, отримуючи з бюджету за це гроші. Це по-перше, немає корозії теплотрас, немає втрат тепла, зменшений тариф. І так у всьому: вивезення сміття, опалення будівель та інше».

«Тобто в розвитку бізнесу у нас кілька проблем, які були озвучені, одна проблема - робота депутатського корпусу, друга - це мислення, коли місто будувалося і жило за рахунок містоутворюючого підприємства, яке зараз в занепаді, третя - можливості маленьких міст в підприємництві. Чим займатися, крім торгівлі і послуг, - підсумувала Тетяна Вергун, керівник проекту, - Хоча ми пам'ятаємо 2014 рік, коли багато було табличок «оренда», «продаж». Зараз наші ТРЦ заповнені, видно, що ситуація поліпшується. Але, звичайно, необхідні і виробництва, невідомо чи підуть вони на нашу територію в Луганську область. Яка ситуація з підприємствами сьогодні?»

«По інвестиціях, у нас також дві проблеми. Одна проблема - це зона АТО, друга проблема - це політична, - зазначив Ігор Слєсарєв, - У нас ряд інвесторів, наприклад, і ту ж саму ТЕЦ китайці хотіли викупити кілька років тому, але певні політичні олігархи цього не дали. Також є інвестори, які готові і сміттєпереробний завод завести на територію Луганської області, який обслуговував би три наших міста, поки це питання не вирішується тривалий період. Тому, звичайно, бажаючі є, приїжджають, але відлякує дві складові: перша - це близькість до бойових дій, друга - політична нестабільність в нашому регіоні».

Відео зустрічі дивіться на каналі Youtube “Медіапростір Україна” протягом тижня.

Зустріч відбулася в рамках проекту «Внутрішня політика», організована Луганським прес-клубом та «Sever Hub» за підтримки City Hub. Медійна підтримка надана організацією «Медіапростір Україна».

Схожі статті:

НовиниВ Сєвєродонецьку обговорили проблеми зелених зон

НовиниДецентралізація на Луганщині

НовиниДитячі майданчики в Сєвєродонецьку