На Луганщині обговорювали робочі питання місцевих журналістів та їх співпрацю з громадськими організаціями

На Луганщині обговорювали робочі питання місцевих журналістів та їх співпрацю з громадськими організаціями

28 травня відбулася друга дискусія онлайн-конференції «Медійний простір Луганщини: стан, проблеми, перспективи». В заході взяли участь редактори друкованих видань, представники журналістської спільноти, громадські активісти та представники місцевої влади. Обговорювали проблеми, потреби журналістів та їх об'єднань, питання співпраці громадських організацій і журналістів. Крім того, на заході було презентовано серію воркшопів в рамках проєкту «Медіапростір-онлайн».

На початку зустрічі увагу було приділено змінам у законодавстві, які стосуються, зокрема, громадських організацій. Про нововведення розповів Андрій Смірнов, начальник відділу реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Луганській області, Східного міжрегіонального управління юстиції. «28 квітня відбулись деякі зміни для громадських об'єднань. В закон про державну реєстрацію юр/фіз осіб внесли зміни і виключили громадські об'єднання з переліку тих юридичних осіб, відомості про кінцевих бенефіціарів яких не містяться у ЄДР. Зараз всі громадські об'єднання повинні дати відомості державному реєстратору про своїх кінцевих бенефіціарних власників. Протягом трьох місяців необхідно буде звернутись до державного реєстратора, щоб подати ці відомості. Але є ода особливість, ці три місяці почнуть спливати з моменту коли буде затверджена форма та структура власності. Це регулюватиметься наказом Міністерства фінансів», – зазначив Андрій Смірнов.

До спілкування долучився голова НСЖУ Сергій Томіленко. Він поінформував присутніх про ініціативи, які НСЖУ розробляє на підтримку місцевих ЗМІ. «Ми зараз готуємо оприлюднення анонсу щодо ініціативи збору тих пропозицій, які мають увійти у наступний пакет законодавчих і урядових ініціатив. Ми відкриті, ми просимо на йти контакт до спілки журналістів», – підкреслив голова НСЖУ. Крім того, Сергій Томіленко розповів, що одним з варіантів антикризових заходів в сфері медіа розглядається литовський досвід, коли держава розміщує замовлення на соціальну рекламу (зокрема, щодо інформування населення про ситуацію стосовно COVID-19) у пресі.

На онлайн-конференції обговорювалося питання прес-турів, а саме, які формати та напрямки престурів були б найбільш цікаві присутнім. У ході бесіди було багато позитивних відгуків про програму обмінів працівників сфери медіа між Луганською та Львівською областями, яка стала можлива завдяки комунікаціям регіонів на найвищому рівні. Водночас журналісти зазначили, що такий саме обмін потрібно робити ще між Донеччиною та Луганщиною. В пропозиціях був і обмін досвідом роботи редакцій. «Подивитись як вони працюють і чому вони успішні. Про що і як вони пишуть, подивитись на їх досвід», – запропонував медіа експерт Віктор Літвінов.

На онлайн-конференції презентовано серію воркшопів «Віртуальна редакція», які заплановані в межах проєкту «Медіапростір-онлайн» та почнуться 11 червня. Ознайомитись із програмою воркшопів та зареєструватися можна за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNx1Wvx0fsx4Og2RgLYsN6WJl2w7pTwybRrKgR4gydW390sA/viewform

Захід організовано в межах проєкту «Створення дискусійного інтернет-майданчику для журналістів та громадських активістів Луганської області «Медіапростір-онлайн» на базі платформи ZOOM», який впроваджується організацією «Медіапростір Україна» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Схожі статті:

НовиниВ Сєвєродонецьку обговорили проблеми зелених зон

НовиниДецентралізація на Луганщині

НовиниДитячі майданчики в Сєвєродонецьку

ТВ 538 просмотрів