Резолюція учасників міжнародного форуму «Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя українських громад»

Резолюція учасників міжнародного форуму «Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя українських громад»

11-12 листопада відбувся Форум «Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя українських громад».

Масштабний захід був реалізований командою громадської спілки «Громадські ініціативи України» та її партнерів в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Про перебіг форуму можна ознайомитись за цим посиланням 

За наслідками форуму учасниками була ухвалена резолюція, яку наводимо нижче.

Резолюція учасників  міжнародного  форуму  «Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя українських громад»

Громадські організації та волонтерські рухи з року в рік невпинно зростають. Зростає їх кількість, чисельність людей, які вони об’єднують, активність, компетентність та професіоналізм. І, що найбільш важливо, зростає підтримка їх діяльності з боку суспільства.

Починаючи з 2013 року, українські соціологи спостерігають, що саме громадські організації та волонтерські рухи стали одними з небагатьох інституцій, яким українське суспільство довіряє. Таким чином, саме громадські організації можуть стати тією силою, яка об’єднає суспільство.

Збройний конфлікт на сході України, епідемія, економічний спад, відсутність довіри до державних інституцій — це ті виклики, з якими нам довелось зіткнутись в останні роки. На ці виклики громадянське суспільство відповіло гнучкістю, взаємодопомогою та солідарністю.

Саме громадські організації та волонтерські рухи першими мобілізовували ресурси та були там, де це було потрібно. Саме вони допомагали постраждалим учасникам мирних демонстрацій, першим внутрішньо переміщеним особам, солдатам та добровольцям. В інших кризових ситуаціях, в якій би сфері вони не виникали (повінь на заході чи пожежі на півночі і сході), саме громадські організації об’єднували суспільство та мобілізували необхідні ресурси на боротьбу з лихом.  Коли у 2020 році суспільство зіштовхнулося з черговим викликом – пандемією COVID-19, саме громадські організації та волонтерські рухи були найбільш активними та ефективними інституціями, які забезпечували медиків необхідними ресурсами: від масок і захисних костюмів  до транспорту та медичного обладнання.

На місцевому рівні громадські організації та волонтерські групи професійно і фахово займаються важливими ініціативами, спрямованими на місцевий розвиток. Екологія, громадянська освіта, сталий розвиток, соціальна робота, допомога бездомним, реінтеграція ветеранів, організація та ведення груп самодопомоги, робота клубів, молодіжних просторів, організація спортивних заходів та змагань, роботи з озеленення, діяльність агенцій із залучення інвестицій – все це далеко не повний перелік прикладів успішної роботи тисяч громадських організацій по всій країні.

Враховуючи те, який авторитет та значення для суспільства мають громадські організації та волонтерські групи, учасники форуму звертаються  до:

органів місцевого самоврядування та органів державної влади:

Залучити громадські організації, що діють у громадах, до проведення широкого діалогу із визначення пріоритетів розвитку та реалізації запланованих програм та проєктів. Проведення таких діалогів сприятиме налагодженню довіри між різними інституціями, соціальній згуртованості, зменшенню конфліктних ситуацій, кращому розумінню викликів, які стоять перед громадою та можливих шляхів розвитку.
Для реалізації потенціалу громадських організацій повною мірою, на рівні місцевих громад, створити прозорі та чесні процедури фінансування діяльності громадських організацій, які працюють на вирішення місцевих проблем і викликів.
Як на місцевому, так і на національному рівні слід приділяти більше уваги підтримці та інституційному розвитку громадських  організацій,  які працюють вздовж «лінії зіткнення», об’єднують внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, людей з інвалідністю, людей, які потрапили в складні життєві обставини. За досвідом попередніх років, саме громадські організації, за умови наявності необхідних ресурсів, є одними з найбільш ефективних інституцій, які можуть забезпечити необхідну підтримку  та представлення інтересів вразливих груп населення.
На національному рівні необхідно передбачити чітку стратегію та ефективний механізм фінансування ініціатив, програм та проєктів неурядових організацій, що працюють вздовж «лінії зіткнення». Серед пріоритетних напрямків повинні бути: патріотичне виховання молоді, підтримка вразливих груп населення, інфомедійна грамотність, громадянська освіта дорослих.
В питаннях надання якісних послуг людям з інвалідністю необхідно враховувати успішний досвід українських організацій, які на сьогодні є найбільш ефективними при підтримки та реабілітації своїх клієнтів. В найближчі 5 років передбачити можливість фінансування організацій, які надають послуги людям (дітям) з інвалідністю за принципом «кошти йдуть за клієнтом».

українських громадських організацій та волонтерських ініціатив:

Об’єднання неурядових організацій у мережі, коаліції та спілки є дієвим способом консолідації зусиль, знань, ресурсів. Щоб бути більш ефективним та відповідальним партнером для органів місцевого самоврядування часто ресурсів однієї лише організації замало. Але там, де не впорається одна організація, коаліція (мережа, спілка) зможе показати приклад відповідального лідерства та відповідального ставлення до своєї роботи. Будьмо добрим прикладом для українського суспільства.
Щоб бути добрим партнером необхідно дбати про компетентність працівників, членів організації, волонтерів. За будь-якої можливості використовуйте всі наявні ресурси для навчання нового та отримання досвіду. Будьте готові у будь-який момент підставити плече взаємодопомоги органам місцевого самоврядування та державним інституціям у їх роботі з надання якісних послуг, проведення реформ, забезпечення життєдіяльності українських громад.
Окрім компетентності дбайте про добре ім’я як вашої організації, так і всіх громадських організацій України.  Будьмо таким партнером, якого б ми самі хотіли бачити серед місцевого самоврядування, приватного бізнесу чи державних інституцій.

міжнародних та національних фондів, що підтримують розвиток громадянського суспільства:

незалежні громадські організації та волонтерські ініціативи є життєво необхідними для продовження позитивних перетворень не лише на рівні держави, але й на рівні окремих громад. За цих умов підтримка незалежних НГО є запорукою незмінності курсу України. Особливо важлива підтримка НГО, що здійснюють діяльність в невеликих населених пунктах, уздовж «лінії зіткнення», а також організаціям, що опікуються вразливими верствами населення.
Як показує досвід, найбільш ефективними ініціативами та проєктами є ті, де представники незалежних НГО та місцевого самоврядування спільно працюють над вирішенням проблем або ж створенням нових можливостей. За можливості створюйте такі програми, де НГО та місцевого самоврядування працюватимуть спільно та рівною мірою відповідатимуть за результат.
Для побудови діалогу на рівні держави важливо створювати можливості діалогу та обміну досвідом між НГО з різних областей. Навчальні візити, спільні проєкти та обміни є важливою умовою порозуміння та пошуку нових змістів.

Закликаємо поширювати цю резолюцію публічно та,  що не менш важливо, намагатись втілювати в життя щоденною працею 

Для довідки: 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Схожі статті:

НовиниДОНБАС МЕДІА ФОРУМ-2019: журналісти обговорювали стандарти і боротьбу з фейками

НовиниЖурналісти поспілкувались з очільниками Луганської та Донецької областей

НовиниШостий Донбас Медіа Форум зібрав біля екранів більше 20 тисяч глядачів