Представники ГО «Медіапростір Україна» взяли участь у форумі партнерів Програми розвитку ООН в сфері громадської безпеки

Представники ГО «Медіапростір Україна» взяли участь у форумі партнерів Програми розвитку ООН в сфері громадської безпеки

У Сєвєродонецьку пройшов регіональний форум партнерів Програми розвитку ООН в сфері громадської безпеки, соціальної єдності і примирення «Луганщина: шлях до миру і справедливості».

«Луганщина опинилася перед серйозними викликами у сфері безпеки, коли у нас почалася війна. Зараз часто і багато обговорюється питання, чи не краще дати право на носіння зброї, щоб людина могла себе захистити. Але мені здається, що безпека - не тоді, коли ти озброєний, а коли ти живеш в суспільстві, яка об'єднана заради того, щоб не сталося лиха ні в одному будинку або квартирі, - зазначив в ході форуму голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз. - Треба відповідати на виклики часу, і ми відповідаємо на них: виділили фінансову допомогу правоохоронним органам і рятувальникам в рамках регіональної цільової програми. Йдеться про 64 мільйони гривень з обласного бюджету. На ці кошти придбано спецтранспорт, технічне обладнання, меблі тощо. «Ми повернули додому університет внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка: таким чином, область працює над подоланням кадрового голоду в рядах поліції. Також скоро у нас стартує проект під умовною назвою «безпечне місто» - в планах оснастити відеокамерами населені пункти області, що дозволить убезпечити школи та інші важливі об'єкти», - додав губернатор.

За словами керівника області, крім іншого, прийнято рішення, щоб кожен день силові відомства - поліція, прокурату, СБУ і ГСЧС - звітували про те, яка робота по підвищенню безпеки проводиться на території кожного населеного пункту, кожного навчального закладу і закладів охорони здоров'я.

«Конфлікт на сході України позначився на загальній ситуації, і привів до досить низького відчуття рівня безпеки з точки зору громадян України, - вважає менеджер програми RPP ПРООН Віктор Мунтяну. - Більшість людей, які тут проживають, і особливо - жінки, не відчувають себе в безпеці ні на вулицях рідних міст і селищ, ні навіть у себе вдома, за закритими дверима. Це відчуття небезпеки - те, з чим ми намагаємося боротися, об'єднавши зусилля і з державними органами влади, і з органами правопорядку, але, що найважливіше, - з активними членами громад».

За його словами, зараз реалізується досить велика кількість проектів, які сприяють відновленню безпеки. Іноді це може приймати дуже прості риси: освітлення на вулицях, відеомоніторинг на перехрестях і зупинках транспорту, відновлення зв'язку і спілкування з дільничними поліцейськими. Пан Монтяну висловив надію, що в цьому році знову буде проведено уже традиційне дослідження з питань правопорядку та безпеки, і схід покаже хороший прогрес, тому що «реалізація ці проектів тут уже змінює реальність».

Відзначимо, що організатором форуму «Луганщина: шлях до миру і справедливості» в Сєвєродонецьку стала Програма розвитку ООН за підтримки урядів Нідерландів, Швеції, Швейцарської Конфедерації Європейського Союзу. Учасники форуму, понад 150 осіб з усієї області - ті, хто побував на тренінгах та заходах, а також отримали грантову підтримку від ПРООН на реалізацію проектів та ініціатив з громадської безпеки - за два дні роботи форуму обговорили результати роботи і визначили подальші дії.

ГО «Медіапростір Україна» прес-клуб» взяв участь у форумі, в рамках секції «ЗМІ: вплив на соціальну єдність і примирення». В ході секції учасники обговорили головні проблеми луганських ЗМІ і перспективи співпраці з ПРООН.

ТВ 606 просмотрів