Журналісти обговорили роботу локальних медіа Сходу України

Журналісти обговорили роботу локальних медіа Сходу України

Представники “Медіапростір Украна” взяли участь в онлайн-майстерні “Локальні медіа Сходу України: стан та тенденції розвитку. Виклики, які стоять перед журналістами”, що відбулася в межах форуму “Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя”.

В ході дискусії обговорили роботу локальних медіа Луганщини й Донеччини, тенденції розвитку та проблеми, з якими стикаються журналісти, виклики для ЗМІ, пов'язані з COVID.

Віктор Літвінов, консультант з питань технічної підтримки громадянських та інших ЗМІ Сходу України, звернув увагу на те, що сьогодні в деяких районах Луганської та Донецької областей недостатньо якісний інтернет-зв'язок, що може заважити розвитку онлайн-ЗМІ. Питання вирішується з представниками влади та провайдерів інтернет-послуг. Окрім того, є проблеми з фінансуванням ЗМІ, наприклад, з держбюджету через те, що участь у тендерах складна для невеличких медіа. Він запропонував ідею створення юридичної особи, яка б співпрацювала з усіма з області, та створювала б можливості для налагодження рекламного ринку.

Тетяна Вергун, представник “Медіапростір Україна”, розповіла про дослідження, яке було проведено в межах проекту “Створення дискусійного інтернет-майданчику для журналістів та громадських активістів Луганської області "Медіапростір-онлайн" на базі платформи ZOOM”. Дослідження показало одну з проблем — низький рекламний ринок. Розповіла, що згідно дослідження, локальні ЗМІ налагоджують роботу в інтернет-просторі, що важливо для збільшення цільової аудиторі та подальшого розвитку місцевих медіа.

Андрій Митяєв, представник “Медіапростір Україна” презентував проект нового формату “Кремінщина”. Суспільно-інформаційна платформа (ресурс — krm.lg.ua) - це не тільки новини від журналістів, але і платформа,яка буде поєднувати жителів кремінських громад, давати їм можливість висловитись та обговорити важливі для розвитку міста Кремінної та селищ рішення. Основна мета його роботи - згуртування жителів Кремінської громади для вирішення проблем та питань громади, ефективної комунікації між місцевою владою та мешканцями. Інформаційний портал працюватиме у вигляді Інтернет - спільноти. Планується, що він буде наповнюватися як професійними журналістами, представниками органів влади, так і всіма користувачами. До роботи порталу можуть приєднатися всі активні жителі: педагоги, бібліотекарі, лікарі, активісти, та інші.

Марина Животкова, редактор газети “Сільська нов” розповіла про досвід роботи з онлайн-ресурсом “Троїцьке.Сіті”. На сьогодні редакція автивно працює онлайн. Робота ведеться на сайті та в соціальних мережах. У редакції вже великий досвід роботи в громадському секторі, співпраці з місцевими блогерами. У жовтні ГО "Калина-Пресс", що працює на базі редакції, отримала по Програмі ООН із відновлення і розбудови миру технічне оснащення для ведення відеоблогів та трансляцій. В наборі є все для роботи: мікрофон, камера, селфі-палка, лампа, смартфон. Блогери пройшли навчання і вже мають певні навички для роботи.

Майстерня “Локальні медіа Сходу України: стан та тенденції розвитку. Виклики, які стоять перед журналістами” відбулася в межах онлайн-форуму “Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя”. Захід був реалізований командою громадської спілки «Громадські ініціативи України» та її партнерів в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Форум — це міжнародний майданчик для обговорення ключових викликів та можливостей, перед якими опинились активні громадяни, громадські організації, органи місцевого самоврядування та держава в цілому. Збройний конфлікт на сході України, епідемія, економічний спад, відсутність довіри до державних інституцій — це ті виклики, з якими нам довелось зіткнутись в останні роки. На ці виклики громадянське суспільство відповіло гнучкістю, взаємодопомогою та солідарністю.

Схожі статті:

НовиниДОНБАС МЕДІА ФОРУМ-2019: журналісти обговорювали стандарти і боротьбу з фейками

НовиниЖурналісти поспілкувались з очільниками Луганської та Донецької областей

НовиниШостий Донбас Медіа Форум зібрав біля екранів більше 20 тисяч глядачів

ТВ 353 просмотру