Як реалізувати свою ідею за допомогою міського бюджету

Як реалізувати свою ідею за допомогою міського бюджету

Зустріч «Громадський бюджет Сєвєродонецька" зібрала журналістів, переможців та організаторів однойменного конкурсу.

Керівник координаційної ради з реалізації громадського бюджету, начальник фінуправління Сєвєродонецької міськради Марина Багрінцева розповіла про цілі та завдання громадського бюджету, умови конкурсу проектів. Як зазначила Марина Багрінцева, з міського бюджету для реалізації проектів, запропонованих городянами в рамках міської цільової програми «Громадський бюджет в місті Сєвєродонецьку на 2017-2019 роки» у 2017 році було виділено 2 млн. грн., у 2018 - 5 млн. Грн., на 2019 планується 6 млн. грн.

Подати проект на конкурс може будь-який мешканець, який досяг 16-річного віку. Голосувати за проекти можна з 16 років, будучи жителем Сєвєродонецька або зареєстрованою в Сєвєродонецьку внутрішньо переміщеною особою.

Всього на цьогорічний конкурс було запропоновано 72 проекту, в основному - інфраструктурних, які мали на меті створення комфортного середовища для дітей і літніх людей. Після проходження експертизи до голосування були допущені 58 з них. Голосування тривало три тижні в режимі он-лайн і через довірених операторів, участь в ньому взяли 12 тисяч сєвєродончан.

Перемогу здобули 5 великих і 14 малих проектів, деякі з них вже реалізовані, деякі ще в роботі. Наприклад, у дворі за Галереєю мистецтв обрізані дерева, в приміських селищах Сиротине, Воронове і Метьолкіне, у дворах шкіл №14 та 17 встановлено ігрове обладнання для дитячих майданчиків, набувають нового вигляду кварталу №29 і 52, розпочато реконструкцію футбольного поля в школі №8 , освітлено 11 з 16 арок, передбачених в одному з проектів.

Віра Попсуй, секретар координаційної ради з реалізації суспільного бюджету в Сєвєродонецьку, вже 15 років очолює громадську організацію «Сєвєродонецька агенція розвитку громади», додала, що в Сарга свого часу мріяли про такі проекти. І ось зараз за підтримки фундації польсько-української співпраці ПАУСІ в Сєвєродонецьку пройшов навчання активних городян і ідея отримала нове дихання у вигляді громадського бюджету.

Віра Попсуй вважає важливим, що апробація проекту вже відбулася. На сьогодні робоча група з напрацювання змін до Положення про нього. Громадський бюджет - це місцеве самоврядування в дії, коли люди можуть реально проконтролювати, куди пішли гроші. Автор не тільки пише свій проект, він комунікує з усіма зацікавленими для організації голосування за ідею, контролює її втілення і вболіває за подальшу експлуатацію збудованого об'єкта.

Автори проектів-переможців Антон Кучеревський і Юрій Драньов відзначали, що дуже важливо не просто народити ідею, а зрозуміти, наскільки задумане необхідно людям, які живуть поруч.

Нарешті присутні звернули увагу городян на те, що над проектами, які будуть претендувати на реалізацію за рахунок громадського бюджету на наступний рік, необхідно міркувати вже зараз. Інформації в Інтернеті за подібними проектами багато: за зразок можна брати проекти громадського бюджету Києва, Львова, Івано-Франківська, Запоріжжя, де ця модель працює не один рік, і адаптувати їх до потреб, умов і можливостей нашого міста, потреб сєвєродончан.

Автор проектів-переможців поділилися своїми успіхами з журналістами.

На території школи №8 в Сєвєродонецьку буде сучасне футбольне поле. Про це розповів Антон Кучеревський, автор проекту-переможця конкурсу «Громадський бюджет Сєвєродонецька" в ході однойменної зустрічі з журналістами і організаторами конкурсу.

Антон є керівником футбольного клубу «Тигри». У свій проект «Футбольне поле« 8 + 1 »Антон заклав створення футбольного поля з покриттям. Проект реалізується на базі школи №8.

В ході зустрічі «Громадський бюджет Сєвєродонецька" автор проекту-переможця Юрій Драньов поділився досвідом підготовки та реалізації проектів з благоустрою дворів в кварталах №29 і №52.

В рамках проекту встановлено лавочки та урни, дитячі атракціони на лощадка, передбачена установка альтанки. У дворі кварталу №29 покладена тротуарна плитка.

Познайомитися з проектом «Громадський бюджет Сєвєродонецька" можна на Офіційному сайті Сєвєродонецької міськради, а також в групі Facebook "Громадський бюджет Сєвєродонецька".

Зустріч "Громадський бюджет Сєвєродонецька" пройшла в рамках проекту "Внутрішня політика", організована Луганським прес-клубом за підтримки City Hub. Медійну підтримку надано організацією "Медіапростір Україна".

Схожі статті:

НовиниВ Сєвєродонецьку обговорили проблеми зелених зон

НовиниДецентралізація на Луганщині

НовиниДитячі майданчики в Сєвєродонецьку