ДОНБАС МЕДІА ФОРУМ-2019: журналісти обговорювали стандарти і боротьбу з фейками

ДОНБАС МЕДІА ФОРУМ-2019: журналісти обговорювали стандарти і боротьбу з фейками

П'ятий «Донбас Медіа Форум» відбувся у Харкові під гаслом «Час вибирати журналістські стандарти». Організатором форуму виступив «Донецький інститут інформації». Знакова для медіа подія зібрала понад 600 учасників з України та світу, серед яких були провідні медіа-експерти, представники національних та регіональних ЗМІ.

Як розповів голова оргкомітету, голова «Донецького інституту інформації» Олексій Мацука, 5-6 вересня форум зібрав найбільшу кількість учасників порівняно з попередніми роками.

Завданнями Форуму в цьому році стали зниження уровняманіпулятівності ЗМІ, які спотворюють об'єктивну реальність або відволікають від неї; сприяння зменшенню вразливості аудиторій до маніпуляцій з боку політичних сил і непрофесійних журналістів.

Форум відкрився дискусією «Медіа як інструмент для маніпуляції громадською думкою під час виборчої турбулентності. Як цьому протистояти». Протягом двох днів відбулися 3 панельні дискусії, 26 публічних дискусій, 8 тренінгів та майстер-класів.

Журналістські стандарти та протистояння новим формам маніпуляцій, боротьба з фейк, комунікація з органами влади, застосування нових технологій в мультимедійній журналістиці, протистояння агресії в медіа - далеко не всі проблеми, з якими повсякденно стикаються журналісти.

Ключовою темою Форуму була інформаційна політика в зонах конфлікту.

Голова оргкомітету Олексій Мацука вважає, що інформаційна політика вимагає особливої обережності в цих регіонах, оскільки незалежних ЗМІ, які можуть донести об'єктивну інформацію, там залишилося вкрай мало.

Форум відвідали зарубіжні гості.

Маріанна Катзарова, представниця організації «Reach All Women in War» (Лондон) і італійська військова журналістка Франческа Борре поділилися практичним досвідом в репортерської роботи в зонах конфліктів і військових дій. Вони розповіли, як треба подавати об'єктивну виважену інформацію і дотримуватися правил безпеки.

Якуб Каленський, експерт Atlantic Council, співзасновник East StratCom Task Force - проекту Європейського Союзу по боротьбі проти дезінформації (Чехія) і Роберт ван дер Ноордаа, журналіст, співавтор дослідження про роботу російської «Фабрики тролів» (Нідерланди), розповіли на своєму досвіді, як боротися з дезінформацією.

Офіційними партнерами ДМФ в 2019 році виступили: Представництво Європейського Союзу в Україні, Посольство США в Україні, USAID, Internews, Фонд Маршала Програма ООН з відновлення і розвитку світу (UN RPP), спільно імплементована ПРООН, ООН Жінки, UNFPA та ФАО.

 

Джерело: Новости Донбасса

Схожі статті:

НовиниЖурналісти поспілкувались з очільниками Луганської та Донецької областей

НовиниШостий Донбас Медіа Форум зібрав біля екранів більше 20 тисяч глядачів

НовиниЖурналісти обговорили роботу локальних медіа Сходу України

ТВ 662 просмотру